כדן סגול                Muscari commutatum    

משפחה - שושניים

שם ערבי   חכלאת אל-כלב, אג'ראס זרקא

שם אנגלי עממי - Dark Grape Hyacinth

 

תקציר –   גיאופיט בעל בצל בתוך האדמה, נמוך בעל פרחים בצבע סגול עמוק וצורתם כד. בחורף מצמיח הבצל שושנת דלילה של עלים חוטיים, ובאביב עולה ממנה תפרחת כחולה קטנה, היפה בפרחים הכחולים בארצנו. שכיח וגדל במפוזר  בחגורת הספר וגם בחבל הים-תיכוני.

תיאור המין –  גיאופיט בעל בצל קטן קרוב לפני הקרקע שגובהו 8 – 11 ס"מ. בתחילת חורף מצמיח הבצל שושנת דלילה של עלים דקיקים, וממנה עולה גבעול קרח וזקוף,חסר עלים הנושא תפרחת אשכולית צפופה. הפרח סגול או כחול עמוק, בנוי בצורת כד הנוטה מטה ופתחו מצויד בשש שיניים זעירות. גודל הפרח 5-7 מ"מ. יש והפרחים העליונים בתפרחת בצבע בהיר - תכול בוהק והם אינם נפתחים. אלה הם פרחים עקרים, המשמשים כ"דגל" למשיכת  המאביקים. פרחים אלה מחזירים חזק את תחום קרינת האור האולטרא-סגול לעומת הפרחים הרגילים הבולעים אותה ונראים כ"שחורים" בתחום האולטרא-סגול, צבע אותו רואות הדבורים.

שם הצמח - שם הסוג העברי בא לציין את צורת הפרח - כד קטן התולה כלפי מטה.  שם המין מתאר את הצבע של הפרחים.

האבקה - מאובק ע"י דבורי בר חכמות הלומדות להתהפך ולמצוץ את הצוף בפרח.

בית גידול ותפוצה בישראל -  גדל במפוזר באזורי ההרים בחבל הים-תיכוני ובחגורת הספר בבתות ומדרונות סלעיים. שכיח בסלעים בחגורת הספר בשומרון ויהודה.  

מועד פריחה  כדן סגול הוא אחד הצמחים המקדימים לפרוח. פורח מדצמבר בספר המדבר דרך ינואר-פברואר בשדרת ההר ועד מרץ בגליל ובצפון הגולן. מעניין כי בנגב הצפוני פורח  בדרך כלל רק בחודש פברואר לאחר גשמי ברכה.

מינים קרובים -  בשדרת ההר בחבל הגשום גדל בחפיפה עם כדן סגול כדן נאה (=כדן אשכולי = כ.זנוח) לו שיני עטיף לבנות והפורח בחודש פברואר. בגינות ובעציצים מגדלים בארץ את הכדן ארמני  אשר תורבת באירופה ממינים קרובים של הכדן הסגול והנאה. למין התרבותי תפרחת שופעת בצבע כחול בהיר.

על הסוג הסוג כולל 30 מינים הנפוצים באירופה ובאגן הים-התיכון. בישראל שלושה מינים, כ.סגול, כ.נאה וכדן זנוח. בסוג שלוש קבוצות טבעיות : הקבוצה הסתווית עליה נמנה רק מין אחד – כ. קטן-פרחים, קבוצת "כהי-השיניים" עליה נמנה כדן סגול ומינים קרובים באירופה והקבוצה "לבנת השיניים" עליה נמנה כדן נאה, כדן ארמני וכדן אשכולי. יש המכלילים את הסוג מצילות בתוך הסוג כדן אך קל להבדילם בין מיני שני הסוגים בנקל על ידי צבע הפרחים. 

שימושים -   מינים וזנים רבים של כדן משמשים כצמחי נוי.  בגננות נוי משתמשים בעיקר בכדן ארמני, אך גם בכדן סגול וכן בזני כלאיים רבים. את הפקעות של הכדן ניתן לאכול מבושלות, קלויות או אפויות.

 

 

טיול מספר 1

כדן סגול במצפה נחל פרת (סנט ג'ורג)

אזור מדבר-יהודה.

אל הכדן אשר במצפה נחל פרת (ואדי קלט) מגיעים מכביש מס' 1 בין ירושלים לצומת יריחו.  הבאים מירושלים יסעו מזרחה בכביש מס' 1  לכוון ים המלח ויריחו.  כ-15 ק"מ אחרי ירושלים, בכניסה לישוב מצפה יריחו יש לפנות צפונה (שמאלה), לכוון מצפה יריחו.  מיד אחרי הפניה יש לפנות שוב שמאלה.  השלטים מכוונים אל מנזר מר-ג'ריס =(סנט ג'ורג) ומצפה נחל פרת.  הכביש צר ומתפתל - זהו כביש ירושלים-יריחו הישן.  אחרי נסיעה של כחצי קילומטר מגיעים לצומת בו יש לפנות ימינה (מזרחה).  נוסעים בכביש זה מזרחה כשלושה ק"מ, עד לנקודת תצפית על הנחל ולשלט המורה אל השביל היורד לעבר המנזר.  הכדן פורח בחודשים דצמבר ינואר בסלעים במפנה הצפוני מתחת לצלב הגדול המפאר את המצפה ומשני צידי השביל היורד אל המנזר, בייחוד בין הסלעים . בחודשים ינואר ופברואר אפשר לראות במקום מרבדים של זהבית דקת-עלים  וזהבית דמשקאית . את הכדן אפשר לראות גם בשביל המחבר את המנזר עם עין קלט והמצטלב עם שביל המנזר ליד הגשר החוצה את נחל פרת הוא ואדי קלט.

 

 

טיול מספר 2

כדן סגול במפער המכתש הגדול.

על הסלעים שבמפער המכתש הגדול יש ריכוז גדול ומפתיע של גיאופיטים, ביניהם כדן סגול.  בשנים גשומות בנגב הם פורחים כאן באלפיהם ויחד עם זמזומית המדבר מנמרים את הסלעים בצבע כחלחל-סגול.

הבאים ממרכז הארץ סעו דרומה בכביש מס' 40 המוליך אל באר-שבע.  ביציאה הדרומית של באר שבע פונים מזרחה (שמאלה) בכביש מס' 25, לכוון דימונה, סדום ואילת.  עוברים את דימונה ואת חורבות העיר העתיקה ממשית ובצומת אורון פונים דרומה (ימינה) לכוון מפעל אורון והמכתש הגדול.

נוסעים בכביש זה כ15- ק"מ עד לצומת המכתש הגדול.  פונים ימינה ונכנסים דרך מפער המים של המכתש עד לחניון חולות צבעוניים.  מכאן יש לחזור מעט ברגל אל המפער, לטפס בין הסלעים שביניהם גדלים גיאופיטים רבים.

באזור המכתש הגדול יש אתרי טיול רבים המומלצים לכל.  שפע המסלולים באזור מספקים אטרקציות לכל הטיילים, בכל רמות הקושי.

כדן סגול הוא אחד הצמחים המקדימים לפרוח.  ראשוני הכדנים פורחים כבר בראשית חודש דצמבר והמאחרים ממשיכים לפרוח עד סוף מרץ. הוא גדל באזורים סלעיים ובמצוקים בכל הארץ מהנגב הצפוני ועד החרמון. מפער המכתש הגדול הוא הנקודה הדרומית ביותר שלו בישראל ויתכן גם בעולם !

 

 


 

טבלת אתרים נבחרים לביקור ומועדים מומלצים

 

מקום מומלצים לביקור בהם הצמח פורח

האזור 

תאריכי ביקור

הר קדומים

גליל-תחתון

1.12  -  23.1

הר-תבור

גליל-תחתון

1.1  -  23.1

מפער המכתש הגדול

נגב צפוני

1.1.  -  31.1

מצוקי האון

גולן דרומי

1.12  -  31.12

מנזר סנט-גורג בנחל פרת

מדבר-יהודה

1.12  -  31.12

נחל קומראן

מדבר-יהודה

1.12  -  31.12

מצוקים במתלול צורים מעל כרמיאל

גליל עליון

1.1  -  23.1

הר הקפיצה ליד נצרת.

גליל תחתון

1.1  -  23.1

ואדי פיראן, בין מחולה לארגמן

בקעת הירדן

1.12  -  23.1

נחל מכוך-ליד כביש אלון

ספר בנימין

1.12  -  23.1